Video Gallery

Ημερομηνία δημοσίευσης: 08 Απρ 2024

Πανηγυρικός Λόγος Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου στο ΑΠΘ (25/3/1992)

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Φωτιάδης - Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

ROMEİKA MUHABBET: Kromni (χρωμία) Prof. Κωνσταντίνος ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ROMEİKA MUHABBET: Kromni (χρωμία) Prof. Κωνσταντίνος ΦΩΤΙΑΔΗΣ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Φεβ 2024
ROMEİKA MUHABBET me t'on Prof. Κωνσταντίνος ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ROMEİKA MUHABBET me t'on Prof. Κωνσταντίνος ΦΩΤΙΑΔΗΣ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Ιαν 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Ιαν 2023

Το μεγαλείο της φωνής της Devrim, της μεγάλης τουρκάλας αγωνίστριας των λαών της Μικράς Ασίας. Ουσιαστικό στήριγμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 08 Ιουλ 2022

Eπετειακή διαδικτυακή εσπερίδα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου απο το κανάλι Pentapostagma TV της πλατφόρμας Youtube.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 06 Φεβ 2022
Τα εγκαίνια της Πολυθεματικής Έκθεσης του Καθηγητή Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη με τίτλο «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» στην Κύπρο.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αρωγής και Μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού, φιλοξένησε την πολυθεματική έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη».
Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Ιαν 2022

Ομιλητής : Κώστας Φωτιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας.

Πηγή: ORASI TV

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Δεκ 2021

Bιβλιοπαρουσίαση  "Η ΡΩΣΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ" που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 01 Δεκ 2020

Η συγκλονιστική ομιλία του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη στα πλαίσια της Δέησης του Πόντου στη Θεσσαλονίκη στις 17 Μαΐου 2020. Μια ομιλία μνημείο, ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές που πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του Πόντου!

Πηγή: Σύλλογος Ποντίων Μονάχου (σελίδα στο FB)

Ο ΠΟΝΤΟΣ ΕΣΤΑΥΡΩΘΗ
Ο ΠΟΝΤΟΣ ΕΣΤΑΥΡΩΘΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06 Ιουν 2020
Συγκλονιστικές μαρτυρίες δια στόματος ιστορικών που μέσα από την επίμονη έρευνά τους έχουν φέρει στο φως τα ντοκουμέντα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, συνέθεσαν τον βασικό καμβά της ειδικής εκπομπής της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης που ήταν αφιερωμένη στην 101η επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας. Η εκπομπή διερευνά το νόημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί, ενώ παρουσιάζονται οι πρωτότυπες μαρτυρίες των Μανώλη Ασκαρίδη από την Αργυρούπολη και Κυριάκου Ποιμενίδη από το Καβάκ της Σαμψούντας (του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού). Επίσης, αντί για εικόνες φρίκης επιλέγονται και παρουσιάζεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό που αναδεικνύει το υψηλό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο των Ελλήνων του Πόντου πριν τους διωγμούς και τον ξεριζωμό.
"ΠΟΝΤΟΣ" ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΚΙΩΝ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗ
"ΠΟΝΤΟΣ" ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΚΙΩΝ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Μαρ 2020

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Μαρ 2020
Το Livemedia παρουσιάζει το μεγάλο αφιέρωμα στα ραγδαία και τραγικά ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Συγκινητικές είναι οι μαρτυρίες που ακούγονται από τους συγγενείς των επιζώντων της γενοκτονίας οι οποίοι αφηγούνται τις αναμνήσεις των γονιών και των παππούδων τους και πώς κρύβονταν στα βουνά προσπαθώντας να αποφύγουν τη σφαγή από τους Τούρκους. Ακαδημαϊκοί μιλούν για τη σημασία της περιόδου και πώς αντέδρασαν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, αποκαλύπτοντας άγνωστα ιστορικά στοιχεία.
 
Συμμετέχουν:
Ιάκωβος Μιχαηλίδης
Κωνσταντίνος Φωτιάδης
Δημήτρης Καραμήτσος
Φάνης Μαλκίδης
Θεοδόσης Κυριακίδης
Γιώργος Παρχαρίδης
Σεβασμιότατος Μητροπολίτης
κ.Ιωάννης Τασσιάς
Γιάννης Αποστολίδης
Ουρανία Καλογερίδου
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Δεκ 2019

Καλεσμένοι στην εκπομπή One Talk βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης και ο συγγραφέας και ακτιβιστής, Ταμέρ Τσιλιγκίρ. Με αφορμή το τριήμερο διεθνές συνέδριο για τη γενοκτονία των Ποντίων, τα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις στο ίδρυμα Νιάρχου οι δύο άντρες εξιστόρησαν τη δική τους οπτική και εμπειρία σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της ιστορίας, ενώ παράλληλα ο κ.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Δεκ 2019

Συζήτηση με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη στο Διεθνές συνέδριο για τη Γενοκτονία στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 09 Ιουν 2019
Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk του One Channel, βρέθηκε ο γνωστός συγγραφέας και διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, όπου και μίλησε για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα» που αφηγείται την απίστευτη ιστορία της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας, στη δημιουργία του οποίου βοήθησε καταλυτικά ως ιστορικός σύμβουλος.
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Μαρ 2019
Η διάλεξη του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στη Βέροια στις 18/03/2019.
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Φεβ 2019
Ο Δήμος Νέας Ιωνίας του Νομού Μαγνησίας και το Κέντρο Ποντιακών Μελετών, σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, σας παρουσιάζουν μια ιστορική και μουσική ξενάγηση, ένα ταξίδι δεκατριών αιώνων με επιλεγμένα τραγούδια τα οποία θεματικά αγγίζουν, θίγουν, σχολιάζουν ή ερμηνεύουν ιστορικά στιγμιότυπα του ένδοξου ή άδοξου παρελθόντος μας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο Βόλου την Κυριακή 17/2/2008.
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Ιαν 2019
Ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 του 2003 με θέμα την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Έχει διάρκεια 26 λεπτά. Ομιλητής ήταν ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης. Μεταδόθηκε στις 19.5.2004 και ήταν παραγωγή του 2003. Την επιμέλεια του ντοκιμαντέρ είχε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Δεκ 2018

Αφιέρωμα της εκπομπής "Στην υγειά μας" στον Κωνσταντίνο και στον Ματθαίο Τσαχουρίδη που προβλήθηκε 26/11/2016 στον Alpha.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Δεκ 2018
Στην δεύτερη εκπομπή για την τηλεοπτική σεζόν 2018-2019, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, στη "Μαυροθάλασσα" ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, υποδέχεται τον Παναγιώτη Θεοδωρίδη στην οικία του και μιλά επί παντός, σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί... Ο καταξιωμένος Πόντιος λυράρης και τραγουδιστής Γιώργος Σοφιανίδης, μας ταξιδεύει νοερά στον Πόντο, επενδύοντας με το δικό του ξεχωριστό τρόπο το μουσικό κομμάτι της "Μαυροθάλασσα". Την επιμέλεια και παρουσίαση της εκπομπής έχει ο γνωστός Πόντιος τραγουδιστής, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, ο οποίος από το 2001 επιμελείται και παρουσιάζει τις εκπομπές "Μαυροθάλασσα" και "Ρωμανία" στην τηλεόραση και πρόσφατα και στο ραδιόφωνο (https://radio99.gr/) με σημείο αναφοράς τον Ποντιακό Ελληνισμό και τους ανθρώπους του.
 
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Νοε 2018
 
Σε μια λαμπερή εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσιάστηκε η Επιστημονική Επιτροπή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, το οποίο θα στεγαστεί στην Αγιά Σοφιά μαζί με το μουσείο της ΑΕΚ, με Επίτιμο Πρόεδρο τον Μίκη Θεοδωράκη και Πρόεδρο την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Απρ 2018

Απόσμασμα της εκπομπής "Καθημερινά και Απλά" της ΕΡΤ3 όπου ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης παρουσιάζει την πολυθεματική έκθεση "Πόντος, δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη". Η πολυθεματική έκθεση πραγματοποιείται από τις 27 Απριλίου έως τις 27 Μαΐου 2018, στο περίπτερο 2 της Δ.Ε.Θ.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 02 Ιουν 2015

Υπό την πολιτική εποπτεία του Υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Τόσκα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαΐου και ώρα 18:00-20:00, στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των 350.000 τουλάχιστον μαρτυρικών θυμάτων, η οποία συντελέστηκε κατά το χρονικό διάστημα 1914-1922. Ομιλητής ήταν και ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

πηγή: AMNAwebTV

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Μάιος 2015
Εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τα θύματα των Ελλήνων του Πόντου. Θεσσαλονίκη 2005
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06 Σεπ 2013
 
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος σχολιάζει τα εκθέματα της πολυθεματικής έκθεσης "ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ" στο στρατόπεζο Παύλου Μελά.
 
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06 Σεπ 2013
 
Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης ξεναγεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο στην πολυθεματική έκθεση με τίτλο "Πόντος - Δικαίωμα στη Μνήμη" που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Norwalk στα πλαίσια του 20 Εθνικού Συνεδρίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά.
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Ιουν 2013
Τραγουδούν: Ακριτίδης Χρήστος, Βασιλειάδης Αχιλλέας, Θεοδοσιάδης Κώστας, Θεοδωρίδης Παναγιώτης, Ιορδανίδης Μπάμπης, Καραπαναγιωτίδης Κώστας, Νικολαίδης Στάθης, Νικολαίδου Πέλλα, Παρχαρίδης Αλέξης, Παρχαρίδης Στάθης, Σοφιανίδης Γιώργος, Στεφανίδης Γιώργος, Φωτιάδης Βασίλης.
Λύρα: Βεροιώτης Θόδωρος, Καλλιοντζίδης Μιχάλης, Κουγιουμτζίδης Ανδρέας, Πιπερίδης Δημήτρης, Πουταχίδης Θεόφιλος, Σανίδης Γιάννης, Σιαμίδης Κώστας, Τσακλίδης Κώστας, Τσενεκίδης Χρήστος.
Νταούλι:Κώστας Φουλίδης.
Αφήγηση:Τάκης Βαμβακίδης, Ελένη Τσακιρίδου.
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Μάιος 2013
 
Τα εγκαίνια της πολυθεματικής έκθεσης "ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ" στην πόλη Norwalk των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τραγουδούν : Αλίκη Καγιαλόγλου και Αντέμ Μπεσκίογλου.
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Μάιος 2013
 
Η ομιλία του Κωνσταντίνου Φωτιάδη στα εγκαίνια της πολυθεματικής έκθεσης "ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ" στο Δήμο Αχαρνών.
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Απρ 2013
 
Ο Κ. Φωτιάδης σχολιάζει τα εκθέματα της πολυθεματικής έκθεσης "ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ", στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά.
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Απρ 2013
 
Η πολυθεματική έκθεση "Πόντος Δικαίωμα στη Μνήμη" του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας.
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Απρ 2013
 
Η τελευταία φορά που τραγούδησε το Αηδόνι του Πόντου, ο ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ. Πέθανε στις 30 Μαρτίου 2005, σε ηλικία 71 ετών, από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η σορός του ετέθη σε λαϊκό προσκύνημα, όπου απέτισαν φόρο τιμής εκατοντάδες Πόντιοι.
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Μαρ 2013
 
Η ομιλία του Βάσου Λυσσαρίδη, στα πλαίσια της Πολυθεματικής Έκθεσης "ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ", στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, 15.5.2009.
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 01 Μαρ 2013
 
Η ομιλία του Νεοκλή Σαρρή, στα πλαίσια της Πολυθεματικής Έκθεσης "ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ", στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, 15.5.2009. Ο Νεοκλής Σαρρής υπήρξε καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με εξειδίκευση κυρίως στην Οθωμανική περίοδο. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Φεβ 2013
 
Η Λιζέττα Νικολάου και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης σε ένα τραγούδι για την Πόλη, στα πλαίσια της Πολυθεματικής Έκθεσης του Κωνσταντίνου Φωτιάδη στην Τεχνόπολη Αθήνας στις 15.5.2009.
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Φεβ 2013
 
Ομιλία του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, Καθηγητή Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια της Πολυθεματικής Έκθεσης "ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ", στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, 15.5.2009.
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Δεκ 2012
 
Ο Καθηγητής της Νεώτερης Ιστορίας Κωσταντίνος Φωτιάδης ήταν μεταξύ των ομιλητών στην παρουσίαση του νέου βιβλίου "Ποιά Τουρκία; Ποιοί Τούρκοι;" του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου.
 
Επεισόδιο 1
Επεισόδιο 1
Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Νοε 2012

Σειρά 12 αυτοτελών 45λεπτων εκπομπών για την ιστορία, τα ήθη, τον πολιτισμό των απανταχού Ποντίων που φιλοδοξεί να καταγράψει την ιστορική πορεία του ποντιακού ελληνισμού αλλά και την σημερινή πραγματικότητα που βιώνουν οι Πόντιοι στην Ελλάδα στην Τουρκία και στην Ρωσία. Θα ψηλαφίσει κάθε πλευρά που αφορά το παρελθόν και το παρόν των βασανισμένων αυτών Ελλήνων επιχειρώντας μια σύνθετη και μοντέρνα τηλεοπτική αφήγηση. Πιο αναλυτικά τρεις θα είναι οι θεματικοί άξονες που θα διασχίσουν την δημιουργία αυτής της σειράς. Α) μια σειρά επεισοδίων θα αφορά την ιστορία των Ποντίων από την αρχαιότητα ως την απομάκρυνση από τις εστίες τους. Τα επεισόδια αυτά θα ασχοληθούν επίσης με τις δυσκολίες της εγκατάστασης τους στην Ελλάδα καθώς και με το κύμα των νεοπροσφύγων Ποντίων που κατέλυσε την χώρας μας μετά την διάλυση των πρώην χωρών του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ. Στον ίδιο κύκλο επεισοδίων θα εστιάσουμε και σε μικρότερες «ιστορικές ενότητες», που παρουσιάζουν όμως μεγάλο τηλεοπτικό ενδιαφέρον όπως π.χ. την ιστορία της Παναγίας Σουμελά. Β) κάποια επεισόδια θα ασχοληθούν με τον ποντιακό πολιτισμό και συγκεκριμένα, το ποντιακό τραγούδι ως έκφραση της τρισχιλιόχρονης ποντιακής ιστορίας, όπως και την λογοτεχνία, την γλώσσα και το θέατρο που εκφράζουν την πολιτιστική ιδιαιτερότητα της ποντιακής ψυχής και που ως τώρα αποτελούν ένα άγνωστο και όμως πολυτιμότατο κομμάτι του Ελληνικού πολιτισμού.