Κωνσταντίνος Φωτιάδης: Ένα έγγραφο αφιερωμένο στον υπουργό «α-Παιδείας»

Η Μικρασιάτισσα, η γυναίκα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς που αγωνίστηκε, πολέμησε και νίκησε, ήταν το κύριο θέμα του συμποσίου που διεξήγαγαν ο Δήμος Νέας Ιωνίας και το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ). Το 7ο Συμπόσιο του ΚΕΜΙΠΟ περιλάμβανε ένα τριήμερο (27-29 Νοεμβρίου) με εισηγήσεις επιφανών προσώπων για «τη θέση και το ρόλο της Μικρασιάτισσας κατά τους νεότερους χρόνους, έως το 1922».

Τη δεύτερη μέρα του συμποσίου, ένας από τους κύριους ομιλητές ήταν ο Πόντιος καθηγητής Ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα για τη «γυναίκα του Πόντου στην περίοδο της Γενοκτονίας». Περιέγραψε τις κακουχίες και τις συμφορές που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός την περίοδο της εξορίας έως το 1923, παραδίδοντας παράλληλα και επίσημες αποδείξεις και μαρτυρίες των γεγονότων.

Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των γυναικών εντάσσονται στον ορισμό της Γενοκτονίας όπως καθιερώθηκε από τον Ραφαέλ Λέμκιν. Η αναπτυγμένη οικονομία, η ανώτατη ελληνική παιδεία, η βαθιά θρησκευτική συνείδηση και ο πολιτισμός ήταν επικίνδυνα όπλα για την ανάπτυξη του τουρκικού κράτους, και οδήγησαν σε ένα οργανωμένο σχέδιο αφανισμού του ελληνισμού της Μικράς Ασίας».

Ο καθηγητής Ιστορίας παρουσίασε και το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στο οποίο καταγράφεται η αναφορά της ελληνικής πρεσβείας της Αγίας Πετρούπολης για την τραγική κατάσταση των κατοίκων της περιφέρειας της Τραπεζούντας.

Το έγγραφο αυτό το αφιέρωσε στον Νίκο Φίλη, υπουργό «α-Παιδείας», όπως τον αποκάλεσε.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου το κοινό συμμετείχε ενεργά, διατυπώνοντας καίρια και ουσιώδη ερωτήματα σε όλες τις εισηγήσεις, και θέτοντας πολλούς προβληματισμούς. Δεν έλειψαν βέβαια και οι έντονες συγκινήσεις, καθώς ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν Μικρασιάτες και Πόντιοι δεύτερης γενιάς, των οποίων οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από την απώλεια της πατρίδας τους και των γονιών τους.

Το τριήμερο συμπόσιο στεγάστηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, το οποίο εκτός από τη φιλοξενία διαλέξεων και εκδηλώσεων, τα τελευταία χρόνια έχει ρίξει βάρος στη λειτουργία του μουσείου ιστορίας, λαογραφίας και υφαντουργίας. Το μουσείο αυτό περιλαμβάνει εκθέματα από περιοχές της Μικράς Ασίας και του Πόντου, τα οποία συνεχώς εμπλουτίζονται.

Κείμενο: Κώστας Τσενκελίδης
Φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Τσενκελίδης

Πηγή: pontos-news.gr