Απονομή Βραβείου Χρύσανθου στον καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Απονομή Βραβείου Χρύσανθου». Το βραβείο απονεμήθηκε στον κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Γαλανίδης στον χαιρετισμό του, η Ε.Π.Μ. θέλοντας να αναδείξει το έργο, το ήθος και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, σημαντικών Ελλήνων Ποντίων που διακρίνονται στα γράμματα, στις τέχνες και τον πολιτισμό, έχει θεσπίσει κανονισμό απονομής βραβείων. Σύμφωνα με αυτόν το «Βραβείο τού από Τραπεζούντος Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσάνθου, Ακαδημαϊκού, πρώτου προέδρου της Ε.Π.Μ. (1927-1949) απονέμεται σε πρόσωπα που δημοσιεύουν αξιόλογες επιστημονικές εργασίες σχετικές με τη θεολογική και εκκλησιαστική ιστορία του Πόντου». Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών εκτιμώντας το έργο και τη συνολική προσφορά του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη στα γράμματα και ειδικότερα στην έρευνα, μελέτη και δημοσίευση επιστημονικών εργασιών και βιβλίων σχετικών με τη θρησκευτική ζωή και την ιστορία του ελληνισμού του Πόντου αποφάσισε να τού απονείμει το εν λόγω βραβείο. Για τη ζωή και το έργο του τιμωμένου μίλησε η κ. Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσα, φιλόλογος-λαογράφος, έφορος της βιβλιοθήκης της Ε.Π.Μ., ενώ παράλληλα γινόταν προβολή της βιβλιογραφίας και των τιμητικών διακρίσεών του.

Στον τιμώμενο Κωνσταντίνο Φωτιάδη επιδόθηκαν:

- περγαμηνή με την αφιέρωση «Απονέμεται στον ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνο Φωτιάδη για τη συνολική προσφορά του στα γράμματα και ειδικότερα στην έρευνα, μελέτη και δημοσίευση επιστημονικών εργασιών και βιβλίων σχετικών με τη θρησκευτική ζωή και την ιστορία του ελληνισμού του Πόντου» και

- το ανάγλυφο επίχρυσο μετάλλιο. που από τη μία όψη περιμετρικά έχει τον λογότυπο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και το έμβλημά της, τον μονοκέφαλο αετό, και στην πίσω όψη την αφιέρωση «Βραβείο Μητροπολίτη Χρύσανθου - Απονέμεται στον Κωνσταντίνο Φωτιάδη, ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας - Δεκέμβριος 2019».

Ο κ. Φωτιάδης, αφού ευχαρίστησε για τη διάκριση στο πρόσωπό του από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών καθώς και όσους παρευρίσκονταν στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της Επιτροπής, μίλησε για τη «συμβολή του μητροπολίτη Χρυσάνθου Τραπεζούντος στο Ποντιακό Ζήτημα». Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα στον Χρύσανθο Φιλιππίδη (1881-1949),  τελευταίο Μητροπολίτη Τραπεζούντος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και πρώτο Πρόεδρο της Ε.Π.Μ. (1927-1949). Οι εισηγήσεις των  ομιλητών της Ημερίδας-αφιέρωμα στον Χρύσανθο που πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019 και η ομιλία του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη θα εκδοθούν σύντομα σε ειδικό τόμο του «Αρχείου Πόντου». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην ίδια αίθουσα, λειτουργούσε έκθεση με φωτογραφικό υλικό, έγγραφα, κειμήλια, δημοσιεύματα και βιβλία που αναφέρονται στη ζωή και τη δράση του μακαριστού μητροπολίτη Χρύσανθου. Εκ μέρους της πολιτείας η κ. Εύα Παπαδάτου, διευθύντρια της Γ.Γ.Α.Ε., μετέφερε μήνυμα  του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος συνεχάρη την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών για την πρωτοβουλία της να τιμήσει τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη, καθώς και τον τιμώμενο για το σημαντικό έργο που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει. Κατά τη δεξίωση που ακολούθησε μέλη και φίλοι της Ε.Π.Μ. είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να συγχαρούν τον τιμώμενο καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη.

Η εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ε.Π.Μ.